Сутляш

Продукти

  • 2 жълтъка
  • 1 литър прясно мляко
  • 1 щипка сол
  • 2 с.л. нишесте
    пшенично
  • 0,5 ч.ч. захар
  • 2 ч.ч. вода
  • 100 г ориз

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и измиваме ориза.
  2. Изсипваме водата в тенджера, добавяме ориза и варим докато водата се изпари.
  3. Измиваме и изцеждаме ориза. 
  4. Изсипваме прясното мляко в тенджера, добавяме ориза и варим на среден огън, до омекването и набъбването на ориза. Прибавяме захарта и щипката сол.
  5. Оставяме на котлона, при слаб огън още 8-10 минути.
  6. Размиваме нишестето в малко вода и го прибавяме към прясното мляко.
  7. Бъркаме внимателно 1-2 минути, след което снемаме от огъня.
  8. С вилица или тел разбъркваме двата жълтъка и към тях прибавяме 3 лъжици от млякото с ориза.
  9. Разбъркваме добре сместа и я връщаме обратно в тенджерата.
  10. Разпределяме сутляша в малки купички, които нареждаме в плитка тава, която до половината пълним с вода.
  11. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, до златисто.
  12. Сервираме охладен, по желание поръсен с канела.