Супа с царевица и шунка

Продукти

  • сол
    на вкус
  • 0,5 ч.л. червен пипер
  • 200 гр. шунка
    пушена
  • 1 ч.ч. царевица
    от консерва
  • 2 ч.ч. царевица
    млечна (прясно сварена)
  • 2 бр. картофи
  • 1 ч.ч. заквасена сметана
  • черен пипер
    на вкус
  • 500 мл. бульон
    пилешки
  • 750 мл. прясно мляко
    или соево мляко
  • 2 с.л. масло
  • 1 стрък целина
  • 1 глава лук

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме на ситно лука и целината. 
  2. Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета, шунката също нарязваме на кубчета. 
  3. Разтапяме маслото в тенджера. Добавяме лука и целината. Запържваме на тих огън за 4 минути, като разбъркваме периодично. 
  4. Добавяме всички останали съставки последователно, с изключение на царевицата (млечната и от консервата) и на шунката. Намаляваме на минимална температура и оставяме да къкри за около 15 минути. След това увеличаваме огъня, добавяме двата вида царевица и нарязаната шунка. 
  5. Разбъркваме супата, посоляваме я и слагаме черен пипер на вкус. Оставяме за няколко минути, като разбъркваме по-често. 
  6. Супата сервираме гореща, по желание гарнирана със ситно нарязани домати и листенца свежа мента.