Смокини със синьо сирене и Пражка шунка

Продукти

  • зехтин
  • 10 листа мента
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 150 г синьо сирене
    , меко и сирене “Бри”
  • 8 филийки пражка шунка
    "Тандем"
  • 8 смокини
    черни, зрели

Начин на приготвяне

  1. Загряваме фурната до 190 градуса.
  2. Разрязваме смокините почти наполовина отгоре надолу, но в долната си част трябва да останат цели. Нарязваме двата вида сирене на 8 парчета и ги поставяме в смокините. Върху всяко парче шунка поставяме по една напълнена смокиня. Краищата на шунката увиваме около плода, а горната част на смокинята остава открита. Нареждаме ги в тава за печене.
  3. Намазваме смокините с малко зехтин и ги поръсваме с няколко капки оцет.
  4. Запичаме ги за около 8-10 минути, докато шунката стане хрупкава, а сиренето се разтопи.
  5. Преди сервиране ги заливаме със соса от тавичката. Поръсваме ги с черен пипер и ги гарнираме с листа мента.

Съдържание в 100 гр. Пражка шунка „Тандем”:
Енергийност: 99 ккал 
Белтъчини: 17 гр.
Въглехидрати: 1 гр.
Мазнини: до 3 гр.

Още здравословни и вкусни рецепти открийте на www.tandem.bg/recipes

"Истински гурме деликатес, съдържащ букет от полезни за сърдечното здраве съставки. Смокините
са бедни на мазнини и натрий, богати на целулоза, калий и манган, нетлъстата шунка – източник на
пълноценен белтък, а синьото сирене - на калций. В съчетание създават една вкусна и здравословна
композиция".

~ Коментар от доц. д-р Людмила Иванова, Доцент по Хранене и Диететика, консултант на "Тандем" по здравословно хранене