Сладкиш с круши

Продукти

  • 1 с.л. захар
  • 100 г брашно
  • 1 лимон
    настъргана кора
  • 100 мл. прясно мляко
  • 250 г мус от круши
  • 250 г лешници
    смлени
  • 2 яйца
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 50 г масло
  • 175 г захар
  • 3 круши

Начин на приготвяне

  1. Разбиваме маслото със захарта до побеляване. Добавяме яйцата и разбиваме още.
  2. Добавяме лешниците и лимоновата кора, пресятото с бакпулвер брашно и млякото, и разбиваме добре.
  3. Изсипваме сместа в кръгла форма. Обелваме крушите, нарязваме ги на две половинки, които нарязваме с ножа по дължина и поставяме върху тестото. Преди и след печене поръсваме с малко захар. Печем на предварително загрята на 180 градуса фурна около 60 минути на най-долната степен на решетката.
  4. Приготвяме муса от круши от обелените и нарязаните на ситно круши, с малко изцеден сок от лимона. Сваряваме ги на слаб огън с малко вода и пюрираме. Сервираме сладкиша с муса.

Съвет: В муса, вместо лимонов сок може да добавим Амарето.