Сироп от бъз

Продукти

  • 1 л. вода
  • 1 пак. лимонена киселина
  • 2 кг. захар
  • 30 цвята бъз

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и накисваме цветовете бъз във вода за 24 часа, като ги затиснем така, че да са покрити с вода.
  2. Получения сок прецеждаме, прибавяме захарта и лимонената киселина и разбъркваме докато захарта се разтвори напълно.
  3. Изсипваме сиропа в бутилки, като ги пълним догоре, така че да не остава въздух.
  4. Преди консумация, получения сироп разреждаме с вода в съотношение 1:9.

Съвет: 

За сироп използваме цветовете на дървовидния бъз, а на тревистия (който още се казва бъзак) - плодовете. 

Ако обичаме газирано, може да разредим с газирана вода.