Шоколадов кекс със зехтин и захарна глазура

Продукти

  • 150 г черен шоколад
  • 2 с.л. какао
  • 50 мл. прясно мляко
  • 1 ч.ч. зехтин
  • 180 г захар
  • 5 яйца
  • щипка сол
  • 0,5 ч.л. сода
  • 0,5 ч.л. бакпулвер
  • 200 г брашно
  • 1 ванилия
  • за глазурата:
  • 1,5 ч.ч. захар
  • 0,5 ч.ч. вода
  • 1 ванилия

Време: 80 мин.
Ниво: средно

Large shokoladov keks sas zehtin i zaharna glazura

Начин на приготвяне

  1. Черният шоколад разтапяме на водна баня и оставяме да се охлади. 
  2. Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
  3. Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
  4. Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. Накрая добавяме зехтина и шоколада.
  5. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. 
  6. Изпичаме кекса в предварително загрята на 170-180 градуса фурна (проверяваме с клечка за готовност). 
  7. За глазурата: слагаме на котлона захарта и водата. Оставяме да заврят, като бъркаме непрекъснато и приготвяме гъст сироп (да се тегли на конци). Изсипваме го постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и разбъркваме с дървена лъжица, докато побелее. Накрая прибавяме ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да употребим, защото не е устойчива.
  8. След като извадим кекса от фурната, изчакваме да поизстине, обръщаме го и го заливаме с глазурата.