Шоколадов кекс с орехи

Продукти

  • 200 г брашно
  • 0,5 ч.л. бакпулвер
  • 0,5 ч.л. сода
  • 1 ванилия
  • 0,5 ч.ч. орехи
    , смлени
  • 5 яйца
  • 180 г захар
  • 160 г масло
  • 50 мл. прясно мляко
  • 2 с.л. какао
  • 100 г черен шоколад
  • 100 г млечен шоколад
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне

  1. Черния, млечния шоколад и маслото разтапяме заедно, на водна баня и оставяме да се охлади.
  2. Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
  3. Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
  4. Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. 
  5. Разбиваме и добавяме маслото и шоколада. Отново разбиваме добре. 
  6. Прибавяме орехите и разбъркваме. 
  7. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма. 
  8. Печем кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна (проверяваме с клечка за готовност), около 40-45 минути.