Самоса

Продукти

  • за пълнежа:
  • 0,5 ч.л. кимион на зърна
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. синап
  • 0,5 ч.л. чили на прах
  • 0,5 ч.л. черен пипер , смлян
  • 1 щипка канела
  • 1 щипка кориандър , смлян
  • 1 щипка бахар , смлян
  • 0,5 ч.л. кимион , смлян
  • 1 червена чушка , нарязана на малки кубчета
  • 3 с.л. грах - замразен или консервиран
  • 300 г картофи - сварени, леко смачкани с вилица
  • 1 люта чушка , нарязана на ситно
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • сол на вкус
  • 2 ч.ч. олио за пържене
  • за тестото:
  • 1 щипка чили на прах
  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 с.л. вода
  • 60 мл. олио
  • 1,5 ч.ч. брашно

Време: 60 мин.
Ниво: лесно

Large samosa

Начин на приготвяне

  1. За плънката: Загряваме олиото за плънката и в него слагаме кимиона на зърна, синапа и лютата чушка. Когато станат ароматни, добавяме картофите, граха и чушката. Добавяме останалите подправки и сол на вкус. Разбъркваме 3-4 минути на огъня. Накрая добавяме лимоновия сок. Охлаждаме. 
  2. За тестото: Смесваме брашното, олиото, солта и водата и замесваме твърдо тесто. Ако има нужда, доомесваме с още малко брашно. Оставяме да почине 20 минути.
  3. Разделяме тестото на 4 парчета, които разточваме на кръгове с диаметър 15-18 см. Всеки кръг разделяме на две. В средата на всяка половинка слагаме по 1-2 с.л. от пълнежа, краищата на тестото намокряме с вода и ги прихлупваме, така че да се получи конус. Тестото защипваме с мокри пръсти, за да се залепи добре.
  4. Пържим самосите на умерен огън по 2-3 минути от всяка страна, докато се зачервят добре.