Прасковен пай

Продукти

  • за плънката:
  • 4 яйца
  • 500 г праскови
    (може и от компот)
  • 200 г заквасена сметана
  • 300 мл. прясно мляко
  • 3 с.л. захар
  • за тестото:
  • 1 щипка сол
  • 1 пак. ванилия
  • 300 г масло
  • 4 с.л. захар
  • 500 г брашно

Начин на приготвяне

  1. Пресяваме брашното в дълбока купа и го смесваме със сухите продукти. Добавяме леко разтопеното масло.
  2. След като омесим тестото, го увиваме във стреч фолио и го слагаме в хладилиника за около 45 минути.
  3. Разстиламе тестото във форма за пай и го печем на 180 градуса, около 20 минути.
  4. Разбиваме яйцата, сметаната, млякото и захарта на водна баня, около 10 минути - докато започне да се сгъстява. По желание, може да добавим нарязани на дребно обелени праскови.
  5. Изсипваме плънка върху изстиналото тесто и украсяваме с обелените и нарязан праскови. 
  6. Печем около 25-30 минути.

Съвет: 

При сервиране, може да гарнираме с топка сладолед.