Печено телешко с грозде и праскови

Продукти

  • 1 к.л. сол
  • 1 щипка черен пипер
  • 2 праскови
  • 200 г грозде
  • 2 с.л. течна сметана , висококачествена
  • 250 мл вино бяло
  • 200 г лук
  • 50 г масло
  • 200 г моркови
  • 1 кг телешко месо

Време: 70 мин.
Ниво: средно

Large pecheno teleshko s grozde i praskovi

Начин на приготвяне

  1. Месото се поръсва със сол и пипер, намазва се с маслото и се запича на 200 ºС във фурна заедно с предварително почистените и нарязани зеленчуци и чаша и половина вода. 
  2. Щом месото започне да се запича, се изсипва бялото вино. По време на печенето се полива от време на време със соса и се долива вода. 
  3. Изважда се от тавата и се запазва на топло. 
  4. За соса: В тавата се изсипва малко вода, после сосът се пасира. Прасковите се нарязват на две и се отстраняват костилките. Гроздовите зърна се разполовяват и се отстраняват семките. 
  5. Към соса се добавят прасковите и гроздето заедно със сметаната, след кеото се сгорещява. Подправя се със със сол и черен пипер и се сервира отделно от месото.