Печено пиле с розмарин върху подложка от зеленчуци

Продукти

  • червен пипер
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 12 г розмарин
  • сол
    на вкус
  • 40 г масло
    - размекнато, на стайна температура
  • 2 моркова
  • 2 чушки
  • 250 г картофи
  • 1 пиле
    , голямо или 2 малки пилета

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и подсушаваме пилето. Натриваме го отвътре и отвън със сол, черен и червен пипер. Намазваме го добре с маслото.
  2. Добавяме розмарина. 
  3. Слагаме пилето в тавичка и го печем на 220 градуса, около 10 минути. 
  4. През това време нарязваме картофите, морковите и чушките, и ги запържваме леко в мазнина - колкото да придобият лека коричка, но да не са напълно готови. Поставяме зеленчуците в тавата, около пилето. Посоляваме ги леко и добавяме около 1 ч.ч. вода. 
  5. Намаляваме фурната на 180 градуса и печем още около 40 минути.