Печена агнешка плешка върху задушен спанак, аспержи и артишок

Продукти

  • зехтин
  • 2 стръгчета розмарин
  • 0,5 връзка магданоз
  • 5 г джоджен
  • 5 г черен пипер
  • морска сол
    на вкус
  • 0,5 връзка пресен лук
  • 4 скилидки чесън
  • 200 г аспержи
  • 200 г домати
  • 4 бр. артишок
  • 600 г спанак
  • 1 бр агнешка плешка
  • 5 г червен пипер
  • масло

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и подсушаваме добре агнешкото месо. Втриваме го хубаво с червения пипер, черния пипер, джоджена, мащаерката и розмарина. Отгорв накъсваме на парченца маслото. 
  2. Добававяме целите главички чесън (необелени) и поръсваме с морската сол. 
  3. Намокряме и намачкваме добре хартия за печене и в нея увиваме добре агнешката плешка. Отгоре покриваме тавата с алуминиево фолио и поставяме в предварително загрята на 100 градуса фурна. Печем 12 часа. 
  4. След като агнето се опече и поомекне, се развива от фолито и се запича за още около 10-15 минути (докато кожичката му стане хрупкава). 
  5. За гарнитурата почистваме, измиваме и нарязваме спанака. По желание добавяме малко н арязан чесън чесън. Към спанака добавяме и нарязаните пресен лук и домати. 
  6. Пресните - аспержи измиваме и отстраняваме връхчетата им. Бланшираме ги за 2 минути във вряща вода. Артишокът също измиваме, почистваме и бланшираме, но за 15-30 минути (в зависимост от артишока). След бланширането ги потапяме в ледена вода за да спрем процеса на готвене. 
  7. В нагорещен със зехтин тиган добавяме продуктите и ги задушаваме, докато спанакът омекне (но остане свеж). Овкусяваме с малко сол и ситно нарязан магданоз. Снемаме от котлона. 
  8. Вече готовото месо сервираме с топлата гарнитура.