Пай със сирене

Продукти

  • 4 домата
  • 300 г бутер тесто
  • За плънката:
  • 1 яйце
  • 200 мл течна сметана
    готварска
  • 100 г сирене ементал
  • 100 г сирене "рикота"
  • 100 г сирене "моцарела"
  • 100 г синьо сирене
  • 50 мл бяло вино
  • 10 г див лук
  • 5 г бял пипер

Начин на приготвяне

  1. Разточваме бутер тестото съвсем леко и го полагаме във форма за пай.
  2. Кипваме виното със сметаната и прибавяме белия пипер,снемаме от огъня.
  3. Разбиваме яйцето и на тънка струя с бъркане, го прибавяме към сметаната.
  4. Нарязваме (начупваме) сирената на средно големи кубчета (парчета) и ги разпределяме върху плънката, заливаме със сметаната.
  5. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 15-20 минути.
  6. Нарязваме дивия лук на ситно и доматите на шайби. Пет минути преди да е готов пая, поръсваме с нарязания див лук и отгоре нареждаме шайбите домати, печем още пет минути на същата температура.
  7. Вече готовият пай поръсваме с риган и овкусяваме със зехтин.