Пълнено пиле с ориз и гъби

Продукти

  • сол
    на вкус
  • червен пипер
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 200 г гъби
    (пресни или от буркан)
  • 150 г ориз
  • 2 глави червен лук
  • 110 г масло
    (със стайна температура)
  • 1 пиле

Начин на приготвяне

  1. Измиваме добре пилето и го подсушаваме. В купичка смесваме част от черния, червения пипер и солта, и ги втриваме в пилето. Оставяме настрана в затворен съд. 
  2. Сваряваме ориза до полуготовност. 
  3. През това време нарязваме лука и гъбите, след което ги запържваме в половината масло заедно с ориза. 
  4. С така получената плънка,  напълваме пилето. (Ако ни остане от плънката, може да я разпределим под и около пилето.) 
  5. След това зашиваме отвора с конец или затваряме с клечка за зъби. 
  6. Накъсваме останалото масло върху пилето или го разтапяме и заливаме. Поръсваме с малко черен, червен пипер и сол. 
  7. Поставяме в предварително загрята на 220 градуса фурна и печем около 70 минути. 
  8. След като го извадим от фурната, порцираме и сервираме.

Пълнено пиле с ориз и гъби може да приготвите с уредите на Tupperware