Пълнени тиквички с пилешко месо по мексикански

Продукти

  • за лодчиците от тиквички:
  • 1 с. л. доматена паста
  • сол
  • черен пипер
    за овкусяване
  • 0,5 с.л. чили
    , на прах
  • 3 с.л. вода
    или пилешки бульон
  • 1 с.л. кимион
  • 0,5 с.л. риган
    , сух
  • 4 бр. пилешки гърди
    сготвени и нарязани
  • 0,5 ч.ч. зелена чушка
    , нарязана
  • 0,4 връзка магданоз
    , нарязан
  • 3 скилидки чесън
    , нарязани или смачкани
  • 0,5 зелен лук
    , нарязан
  • 1 с.л. зехтин
  • 4 тиквички
    средно големи
  • за поръсване отгоре:
  • 0,8 ч.ч. сирене чедър
    обезмаслено твърдо, за настъргване отгоре
  • за соса Енчилада:
  • черен пипер
  • сол
  • 0,5 с.л. кимион
  • 0,7 с.л. пилешки бульон
  • 2 с.л. чили сос
  • 1,5 ч.ч. доматен сос
  • 0,5 с.л. чили
    подправка
  • зехтин
    за намазване на тигана
  • 2 скилидки чесън
    , ситно нарязани или смачкани

Начин на приготвяне

  1. За соса Енчилада: в тиган загряваме зехтина и сотираме за кратко чесъна. Прибавяме чили соса, чилито на прах, кимиона, пилешкия бульон, доматения сос, солта и пипера. Оставяме да заври. Намаляме котлона на ниска степен и готвим за около 5-10 минути. 
  2. За лодките от тиквички: в голяма тенджера слагаме да заври вода. Загряваме предварително фурната на 200 градуса. Нарязваме тиквичките на половина по дължината, след което ползваме лъжица за да издъблаем всяка половинка във вид на лодка. Нарязваме издълбаното от тиквичките на ситно. Пускаме издълбаните половинки във врящата вода и варим 1 минута, след което отстраняваме от водата. В голям тиган загряваме зехтин, прибавяме лука, чесъна и чушките. Сотираме за около 2-3 минути, докато лука поомекне. Прибавяме нарязаните парченца тиквички, сол и пипер. Готвим продуктите за още около 4 минути. Прибавяме кимиона, ригана, чилито на прах, водата или бульона, доматената паста и готвим още няколко минути. Най-накрая прибавяме нарязаното пилешко месо, бъркаме още 3 минути.  Изсипваме 1/4 от мексиканския сос във тавичка като канапе и поставяме издълбаните половинки тиквички. 
  3. Пълним всяка от тиквичките със пилешката смес като притискаме силно. Поливаме всяка тиквичка с енчилада сос и накрая завършваме със сирене чедър. 
  4. Покриваме с фолио и готвим около 35 минути, докато сиренето се разтопи и тиквичките са напълно готови. (Ако обичате по-препечено, махнете фолиото и запечете.)
  5. По желание, гарнираме със ситно нарязан магданоз и зелен лук.

* Рецептата и снимката към нея са предоставени от krasivitela.com