Пълнени домати с ориз

Продукти

  • 500 мл. бульон
    зеленчуков
  • 1 ч.л. лимонов сок
    прясно изцеден
  • сол
    на вкус
  • 2 с.л. магданоз
    нарязан на ситно
  • 1 морков
    сварен
  • 4 с.л. олио
  • 1 картоф
    сварен
  • 2 глави лук
  • 8 домата
  • 250 г ориз
  • 100 г гъби
  • черен пипер
    на вкус
  • 2 с.л. босилек
    нарязан на ситно

Начин на приготвяне

  1. Измиваме внимателно доматите и ги подсушаваме със салфетка. Отрязваме “капачето” на всеки домат и издълбаваме вътрешността му. Почисваме гъбите и ги нарязваме на ситно. Картофа и моркова също нарязваме на ситно, а лука накълцваме. 
  2. В тиган сгорещяваме 2 с.л. олио и запържваме лука. Добавяме 350 мл. от бульона и ориза. Оставяме да заври, след което намаляме огъня и оставяме да къкри за около 20 минути. 
  3. В останалото олио запържваме гъбите. Добавяме зелените подправки, солта, черния пипер и лимоновия сок. 
  4. Смесваме ориза с гъбите, картофа и моркова. Напълваме издълбаните домати с оризовата смес. 
  5. В намаслена тавичка подреждаме доматите и доливаме останалия бульон. 
  6. Печем във фурна за 15 минути, при температура 200 градуса.