Пълнени чушки с булгур

Продукти

  • 15 чушки
  • 500 г кайма
  • 10 с.л. булгур
  • 3 глави лук
  • 2 моркова
  • 1 домат
  • 30 г целина
    листа
  • сол
    на вкус
  • щипка захар
  • зехтин
  • черен пипер
    на вкус
  • 30 г риган

Начин на приготвяне

  1. Измиваме, почистваме и посоляваме чушките.
  2. Почистваме и нарязваме на ситно лука и целината. Измиваме и настъргваме морковите на ренде.
  3. Загряваме малко зехтин и задушаваме зеленчуците, без целината. 
  4. Измиваме и настъргваме домата. Рендосваме го и го прибавяме към останалите зеленчуци. 
  5. Добавяме каймата, булгура и 10-12 с.л. вода. След като сместа заври, посоляваме на вкус и оставяме на тих огън, докато булгурът поеме цялата течност.
  6. Към леко охладената смес добавяме ситно нарязаните листа от целина и подправките.
  7. С така приготвената смес пълним чушките и ги  нареждаме се в подходяща тава, като добавяме малко вода с малко сол и щипка захар - течността трябва да е на половината на чушките.
  8. Първоначално печем в силна фурна (200-220 градуса) около 15-20 минути, след като заврат – на умерена температура (180 градуса), около 30 минути.
  9. По желание, при поднасяне поръсваме със ситно нарязан копър или магданоз.