Пълнен шаран с орехи

Продукти

  • 1 връзка магданоз
    ситно нарязан
  • 1 к.л. девесил
  • 1 к.л. черен пипер
  • сол
    на вкус
  • 350 г орехи
    счукани
  • 1 шаран
    около 2,5 кг. с люспи.
  • 1 морков
  • 2 глави лук
  • 6 с.л. зехтин
  • 6 лимона

Начин на приготвяне

  1. Почистваме шарана от люспите и вътрешностите, осоляваме го и го натриваме с прясно изцедения лимонов сок от вън и вътре. Оставяме го да престои в хладилника за около 24 часа.
  2. За плънката: Почистваме и нарязваме на ситно лука и рендосваме на едро моркова. 
  3. Загряваме зехтина и запържваме последователно лука, моркова и счуканите орехи. 
  4. Прибавяме подправките. 
  5. Измиваме шарана със студена вода и го пълним. Зашиваме го с конец. По цялата му дължина подреждаме нарязани на кръгчета лимони. 
  6. Поставяме шарана в подходяща тава върху дървена скаричка. Прибавяме около 300 мл. студена вода, завиваме го с алуминиево фолио и го печем в загрята на 200 градуса фурна, около 45 минути. Отстраняваме фолиото и запичаме още около 15 минути. 
  7. По желание, преди сервиране сменяме изпечените лимони със свежи и поръсваме с малко орехи.