Ориз с праз и маслини на фурна

Продукти

  • 30 г масло
  • 50 г мащерка прясна
  • 200 мл. бяло вино
  • 100 г маслини
  • 300 г ориз
  • 400 г праз лук
  • зехтин
  • черен пипер на вкус
  • сол на вкус

Време: 60 мин.
Ниво: лесно

Large oriz s praz i maslini na furna

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязвам праз лука на колелца и го запържваме в 5-6 с.л. загрят зехтин, за около 10 минути (докато лукът стане прозрачен и омекне), като разбъркваме често.
  2. Почистваме мащерката и добавяме част от нея и ориза, и разбъркваме добре.
  3. Добавяме маслото, а след като се стопи - виното и почистените от костилките маслини.
  4. Посоляваме и подправяме с черен пипер, добавяме и останалата мащерка.
  5. Добавяме 500-600 мл. вода, разбъркваме и изсипваме в съд за печене.
  6. Печем около 30-35 минути, в предварително загрята на 200 градуса фурна.
  7. Поднасяме ястието с прясно нарязан магданоз, леко охладено.