Никулденски шаран с булгур и подложка от салата

Продукти

  • 1,5 кг шаран
  • 1 лимон
  • 6 с. л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 1 стрък праз
  • 50 г сушени домати
  • 0,5 ч. ч. булгур
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. орехи
  • копър
  • риган
  • 1 ч.ч. зеленчуков бульон
  • За гарнитурата
  • 500 гр домати
  • 2 краставици
  • червен лук
  • сол
  • зехтин
  • риган
  • магданоз

Време: 135 мин.
Ниво: лесно

Large nikuldenski sharan s bulgur i podlozhka ot domati

Начин на приготвяне

1. Почистваме шарана от вътрешностите и люспите. Овкусяваме със сол и пипер. Нарязваме празът, чесънът и сушените домати на ситно. Запържваме ги в малко зехтин, докато празът омекне и стане златист.

2. Прибавяме булгура, наливаме бульона и овкусяваме с риган. Съдът се сваля от огъня и добавяме орехите, наситнения копър, сол и черен пипер.

3. Пълниме шарана с готовата смес, зашиваме рибата и я поставяме в тавичка за печене. Заливаме я със зехтин, сокът и настърганата кората от лимона, които предварително сме разбъркали добре, докато се получи кремообразна смес.

4. Печем около 120 мин на 180 градуса, като покриваме с фолио. Сервираме върху подложка от салата от домати и краставици и червен лук, които сме овкусили със сол, зехтин, риган и магданоз.