Мусака

Продукти

  • 2 домата
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 глави лук
  • 1 кг картофи
  • 800 г кайма
  • 0,5 ч.л. кимион
  • 0,5 ч.л. чубрица
  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • олио
    за пържене
  • за заливката:
  • 3 яйца
  • 250 г кисело мляко
  • 2 с.л. брашно
  • сол
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко олио (4-5 с.л.).
  2. Прибавяме каймата и пържим, докато стане на зрънца. Добавяме солта, пипера и настърганите домати, и оставяме да поври 6-7 минути. 
  3. Почистваме и обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета. 
  4. Добавяме картофите към каймата, заедно с малко вода (около 0.5 ч.ч.). Оставяме ги леко да се поврат, като разбъркваме междувременно. 
  5. Изсипваме картофената смес в намаслена тава, разбъркваме добре и заливаме с малко топла вода (да покрие продуктите). 
  6. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 35 минути. 
  7. През това време приготвяме заливката: Разбиваме яйцата с брашното и киселото мляко. По желание, може да добавим и малко сол на вкус.
  8. Заливаме мусаката и я връщаме във фурната за още около 10-15 минути, докато порозовее. 
  9. Поднасяме с кисело мляко.