Мусака с кашкавал

Продукти

  • 0,5 ч. л. чубрица
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 200 г пасирани домати от консерва
  • 1 скилидка чесън
  • 2 глави лук
  • 560 г кайма смес
  • 1 кг картофи
  • 0,5 ч. л. червен пипер
  • 45 мл олио
  • сол
  • черен пипер на вкус
  • за заливката:
  • 280 г кисело мляко
  • 2 яйца
  • 1 с.л. брашно
  • 100 г кашкавал
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Време: 75 мин.
Ниво: средно

Large musaka s kashkaval

Начин на приготвяне

  1. Лукът се наситнява и се запържва в олиото за кратко. 
  2. Прибавя се и наситненият чесън и щом леко омекне, се сипва каймата. Запържва се, докато стане на ситни трохи и започне да се карамелизира. 
  3. Добавя се доматеният концентрат и се разбърква. 
  4. Прибавят се чубрицата, червеният пипер и доматите. 
  5. Наливат се около 100 мл вода, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 5 минути на слаб огън. 
  6. Картофите се обелват, нарязват се на ситни кубчета и се слагат в тава. 
  7. При тях се доабвя каймата. 
  8. Овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. 
  9. Ястието се залива с вода, колкото да покрие продуктите и се пече до готовност в предварително загрята. 
  10. За заливката: Киселото мляко се разбива с яйцата и брашното. Овкусява се със сол и черен пипер. 
  11. Мусаката се залива с яйчено-млечната смес. 
  12. Поръсва се с настърган кашкавал и се запича, докато се зачерви.