Малинов пай

Продукти

  • за декорацията:
  • 300 г малини
  • 100 г желе
  • за основата:
  • 5 г ванилия
    течна, 1-2 капки
  • 1 яйце
  • 5 г бакпулвер
  • 75 г пудра захар
    , двойно пресята
  • 75 г масло
    , размекнато
  • 150 г брашно
    , пресято
  • за плънката:
  • 120 г захар
  • 50 г нишесте
    - ягода, горски плод и т.н. - по желание
  • 150 мл. вода
  • 400 г малини
  • 1 щипка канела

Начин на приготвяне

  1. За основата: В дълбок съд разтопяваме маслото. Към него добавяме пудрата захар. Бъркаме до еднородна смес.
  2. Към сместа прибавяме яйцето, продължаваме да бъркаме до пълното му поемане. 
  3. Прибавяме брашното, смесено с бакпулвера. Продължаваме да месим.
  4. Накрая добавяме млякото, с разтворената в него ванилия. Забъркваме до пълното му поемане от сместа и до гладкост на тестото.
  5. Разточваме тестото като кръг, с дебелина около 0,5 см. и с така получената кора "обличаме" (от вътрешната страна) формата с диаметър 20 см. и дълбочина 3 см., която предварително сме намазали с мазнина и поръсили с брашно (излишното тесто изрязваме с нож – по ръба). Поставяме формата в хладилник да престои поне 4 часа.
  6. За плънката: Разбъркваме нишестето с малка част от водата. Останалата част от водата, заедно със захарта и канелата слагаме да заври. Към врящата смес наведнъж сипваме нишестената кашица, с непрекъснато бъркане, докато клокне. Отстраняваме от котлона, прибавяме малините и разбъркваме сместа. Изсипваме сместа в "облечената" форма.
  7. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 15-20 минути. Когато изстине, декорираме с малините и желираме с топлото желе.