Лятна торта

Продукти

  • 1 пак. шоколадови пръчици
  • 4 пак. желатин
  • 150 г захар
  • 1 ванилия
  • 1 пак. кокосови стърготини
  • 1 пак. какао
    натурално
  • 2 кофички кисело мляко
    плодово
  • 1 коф. кисело мляко
  • 500 мл. сметана
  • 1 пак. масло
    125 грама
  • 300 г ягоди
    за украса

Начин на приготвяне

  1. За блата: смиламе бисквитите или ги натрошаваме с чук за пържоли. Отделяме малка част за украса - около 2 с.л. Объркваме ги с маслото и малко от разбитата сметана. 
  2. Разбиваме сметаната с миксер, отделяме малка част за украса . 
  3. Разделяме сметаната на две части в две купи - в едната част добавяме кокосови стърготини на вкус, киселото мляко, захар, ванилията. В другата част добавяме само какао. 
  4. В трета купа слагаме плодовото мляко. 
  5. В чаша със студена вода (около 150 мл.) по възможност от хладилника, разтваряме 4 желатина. Оставяме го да набъбне (да стане твърд). После разтваряме на водна баня за минутка докато се втечни. Разпределяме втечнения желатин в трите крема. В плодовото мляко, в сметановия с кисело мляко и в сметановия с какао и внимателно разбъркваме с лъжица - да се усвои желатина добре.
  6. В тортена чиния слагаме тортен ринг. Изсипваме бисквитената смес и изравняваме добре. Върху нея изсипваме сметаново-какаовата смес и пак изравняваме. Добавяме отгоре сместа със сметана и кисело мляко. 
  7. Слагаме тортата за 10 минути във фризер.
  8. Изваждаме и добавяме сместа с плодовото мляко. Връщаме тортата във фризера за час и половина.
  9. Изваждаме и с помощта на голям, широк нож, минаваме от вътрешната страна на ринга внимателно с острата част, за да отлепим добре тортата. Въртим в кръг. След като я обиколом цялата, откопчаваме ринга внимателно. 
  10. Вече готовата торта украсяваме с останалата сметана, поръсваме с шоколадовите стърготини и ягодите. 
  11. Връщаме за още 2-3 часа в хладилника да се охлади.