Леща яхния

Продукти

  • 0,5 глава целина
  • 8 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 ч.ч. леща
  • 1 морков
  • 1 домат
    или 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол
    на вкус
  • 40 мл. олио

Начин на приготвяне

  1. Почистваме и измиваме лещата в студена вода.
  2. Сваряваме лещата в 1.5-1.7 л студена вода, в зависимост от това, колко гъста желаем да бъде лещата. Лещата варим без сол, защото ако добавим сол още в началото това ще забави варенето и лещата даже може да остане хрупкава. Варим лещата, докато е полусварена, което означава около 20-30 минути. (Времето за сваряване обаче зависи от качеството на лещата).
  3. В около половин чаена чаша гореща мазнина, запържваме ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна), докато поомекнат след което добавяме една чаена лъжица червен пипер.
  4. След това добавяме тази запръжка към лещата, добавяме чесъна, домата  и сол на вкус, разбъркваме добре и оставяме да ври до пълно сваряване на лещата.
  5. Готовата яхния поднасяме гореща.