Кюфтета с доматен сос

Продукти

  • черен пипер
    на вкус
  • 3 стръка магданоз
  • 1 глава кромид лук
  • 1 морков
  • 500 г кайма
  • за доматения сос:
  • 2 чушки
    червени
  • 1 с.л. олио
  • 1 глава кромид лук
  • 5 домата
    (около 1 кг.)
  • 3 стръка магданоз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • щипка чубрица

Начин на приготвяне

  1. Смесваме каймата с нарязания на ситно кромид лук, нарязания на ситно магданоз и настъргания на едро ренде морков. Овкусяваме с черен пипер на вкус и оформяме 16 кръгли кюфтета, като топки.
  2. Сосът приготвяме като нарязания на ситно лук задушаваме с олиото и малко вода, до омекване.
  3. Бланшираме доматите, обелваме ги и ги настъргваме на ренде. Нарязваме на ситно чушките.
  4. При задушения лук добавяме червения пипер, разбъркваме и добавяме настърганите домати и нарязаните чушки.
  5. Когато соса заври добавяме кюфтета.
  6. Оставяме ястието да ври на среден огън, около 40 минути. Не е необходимо да добавяме брашно за сгъстяване, но ако искаме да бъде по-гъст соса, може да прибавим 1 с.л. брашно, размита с малко вода.
  7. Овкусяваме с чубрица и нарязан на ситно магданоз.
  8. Ястието сервираме горещо.