Кръгъл щолен

Продукти

  • 50 гр захаросани портокалови кори
  • 50 гр захаросани череши
  • 50 гр филирани бадеми
  • 140 гр стафиди
  • 50 гр шамфастък
  • 1 пак бакпулвер
  • 170 гр заквасена сметана
  • 75 гр смлени бадеми
  • 200 гр брашно
  • 1 пак ванилия
  • 1 пак бадемова есенция
  • 3 яйца
  • 250 гр кафява захар
  • 175 гр масло
  • За декорацията
  • 250 гр марципан
  • 350 гр пудра захар
  • 10 бр захаросани череши
  • зелен брокат
  • зелен фондан

Начин на приготвяне

1. Разбиваме маслото и захарта, добавяме захарта, брашното, ванилията и бадемовата есенция. Добавяме смлените бадеми, сметаната и бакпулвера.

2. Добавяме ядките, стафидите, черешите и портокаловите кори. Прехвърляме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем на 180 градуса около 50 мин.

3. Поставяме сладкиша на решетка, за да изстине добре. Разточваме марципана на дълъг фитил и го слагаме отгоре като пръстен и слепваме добре краищата. Смесваме пудрата захар с малко вода, докато получим гъста, но леко течна глазура. Поливаме сладкиша.

4. По желание оформяме от зеления фондан листенца на зеленика, поръсваме със зелен брокат и украсяваме със захаросаните череши, така че да го оформим като Коледен венец.