Kонфитюр от ябълки с канела

Продукти

  • 4 ч.ч. вода
  • 1,5 кг. захар
  • 3 кг. ябълки
  • 2 стръка индрише
    , по желание
  • 2 пръчки канела
  • 2 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне

  1. В дълбок съд слагаме водата и захарта на котлона да се сварят до полугъст сироп. 
  2. Почистваме ябълките от семките и над дръпнатия от котлона захарен сироп ги настъргваме на едро ренде. Прибавяме пръчките канела и връщаме съда на котлона. 
  3. Варим конфитюра от ябълки докато се сгъсти, като към края прибавяме и индришето (по желание). 2-3 минути преди да свалим от огъня, добавяме лимонената киселина и разбъркваме внимателно. 
  4. Разсипваме горещия конфитюр в сухи, затоплени бурканчета, като преди това отстраняваме канелата. Затваряме ги и ги обръщаме с капачките надолу. Съхраняваме на хладно.