Кейк Рени

Продукти

  • 7 зелени смокини
  • 1 ванилия
  • 1 бакпулвер
  • 1 ч.ч. затоплено прясно мляко
  • 625 гр брашно
  • 150 гр меко масло
  • 300 гр захар
  • 5 яйца

Време: 65
Ниво: лесно

Large keyk reni

Начин на приготвяне

1. Смесваме жълтъците, захарта и мекото масло до гладка хомогенна смес, като бавно бъркаме с дървена лъжица (като бабите едно време, когато не е имало миксер)

2. Към тази смес добавяме постепенно леко затопленото мляко.

3. Добавяме пресятото брашно, бакпулвера и ванилията.

4. Във отделен съд разбиваме белтъците на сняг и ги добавяме към основната смес с леко бъркане, за да се запази въздушността и консистенцията.

5. Нарязаните зелени смокини  /от сладко/ ги овалваме задължително в брашно преди да ги добавим в сместта , за да се задържат без да падат на дъното на формата.

6. Печем в намаслена форма /от мекото масло/, първоначално в студена фурна на 160 градуса- 25 мин, и 20-мин. на 180 градуса.

7. След като е изпечен, е хубаво да се извади от формата след около минута, ако всичко е спазено, няма да е залепнал.

8. Може глазирате пожелание, с любимата глазура, също така вместо зелените смокини може да добавите стафиди /с джъмбо/ става най добре, и изобщо сушени плодове като  кайсии, сини  сливи и други.

** Рецептата и снимката са ни любезно предоставени от Рени Иванова.