Кекс с малини и шоколадова глазура

Продукти

  • 1 пакет бакпулвер
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. лимонова кора
  • 5 яйца
  • 160 г масло
    , на стайна температуrа
  • 370 г захар
  • 250 мл. прясно мляко
  • 470 г брашно
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. малини
  • за глазурата:
  • 250 г бял шоколад

Начин на приготвяне

  1. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и солта.
  2. В купа разбъркваме захарта с яйцата, до побеляване.
  3. Добавяме маслото и разбиваме добре.
  4. След това добавяме млякото, лимоновата кора, сока и ванилията.
  5. Разбъркваме и добавяме брашното. Бъркаме до хомогенност.
  6. Прибавяме малините, предварително оваляни в брашно и разбъркваме внимателно с лъжица, за да не се намачкат.
  7. Изливаме сместа в намазнена и набрашнена форма.
  8. Печем във предварително загрята на 180 градуса фурна, около 40-45 минути.
  9. Изваждаме кекса и оставяме за 10-15 минути. 
  10. През това време разтапяме шоколада на водна баня. 
  11. След като кексът поизстине, го заливаме с разтопения на водна баня шоколад.