Гръцка мусака

Продукти

  • 4 патладжана
  • 4 домата
  • 500 г кайма
    смес
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. риган
  • 1 щипка канела
  • 600 мл. прясно мляко
  • 100 мл. зехтин
  • 3 с.л. брашно
  • черен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Почистваме патладжаните и ги нарязваме на дебели шайби. Посоляваме ги и ги поставяме в наклонена тава да пуснат сок и да се отцедят. 
  2. Нареждаме ги в тава заедно със зехтина. 
  3. Почистваме и нарязваме лука на ситно. Задушаваме го заедно с каймата, доматите, ригана, черния пипер, канелата и чесъна, докато водата на доматите поизври. 
  4. В отделен съд приготвяме сос от маслото, брашното и прясното мляко, като бъркаме непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти. 
  5. В йена тавичка нареждаме пласт от половината патладжани, пласт от сместа с каймата, след това пласт от останалите патладжани. Накрая ги заливаме соса.
  6. Печем мусаката на 180 градуса, около 40 минути.