Домашно сирене

Продукти

  • 6 мл мая за сирене
    , (1 капка / 1 мл.)
  • 3 литра прясно мляко
    (краве, козе, овче - по избор)

Начин на приготвяне

  1. Поставяме прясното мляко в дълбока емайлирана тенджера и го затопляме леко на котлона, като го разбъркваме от време на време, за да се получи навсякъде еднаква температура (като за квасене). 
  2. Отдръпваме съда от огъня и капваме няколко капки мая за сирене. 
  3. Изчакваме млякото да се съсири хубаво – около 1 час, не повече. 
  4. След това с разбъркваме хубаво с лъжица и оставяме отново да почине. (Суроватката остава 
  5. отгоре, а гъстата смес пада на дъното). Около половин час. 
  6. След това прецеждаме, като обръщаме съда на ляво и на дясно няколко пъти. Трябва да притискаме сиренето хубаво с едната ръка, за да излезе суроватката.
  7. След като се поизцеди, започваме да изстискваме с ръце, като го оформяме като снежна топка. Притискаме го леко и го слагаме в подходяща порцеланова купичка. Притискаме го отново, обръщаме и пак притискаме, за да се оформи хубава питка. 
  8. Посоляваме на вкус и го слагаме в хладилник. На другия ден обръщаме питката (сиренето) и посоляваме отново. 

Съвети:

* Сиренето може да не солим, тогава ще е подходящо за диабетици.

* Количеството сирене, което може да получим от тази рецепта, е около 500 грама.