Домашна ябълкова торта

Продукти

  • За блата:
  • 100 г брашно
    бяло, тип 500
  • 100 г захар
  • 4 яйца
  • За крема:
  • 100 г пудра захар
  • 600 г цедено кисело мляко
  • 600 г ябълки
    – изчистени и настъргани
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 1 лимон
    настъргана кора
  • За украса:
  • орехи
    или фъстъчен крокант, по избор

Начин на приготвяне

  1. Разбъркваме белтъците със 75 г от захарта на миксер, на висока скорост до получаване на твърди връхчета. 
  2. Разбъркваме жълтъците с останалата захар до побеляване. Добавяме брашното и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
  3. Добавяме сместа от жълтъците към белтъците като разбъркваме на ръка, за да не спаднат белтъците. 
  4. Изсипваме готовата смес в кръгла формичка от 22 см. и печем на 170 г за 20-25 минути. Първите 10 минути фурната не се отваря, за да не спадне блата. Проверяваме с клечка за зъби, дали е изпечен.
  5. Оставяме блата да изстине 2-3 часа. Най-добре ще бъде, ако го оставим в хладилник, увит в найлонова торбичка или домакинско фолио за една нощ, за да може да се разреже, без да се натроши.
  6. Настъргваме ябълките, непосредствено преди да приготвим крема и да сглобим тортата. Разбъркваме ги с лимоновия сок, за да не потъмнеят.
  7. Смесваме цеденото кисело мляко с пудрата захар, добавяме ябълките и настърганата кора от лимон.
  8. Изваждаме блата от формичката и го разрязваме наполовина през средата, за да получим два еднакви кръга.
  9. Сглобяваме тортата като започваме с единия блат, добавяме половината крем и заглаждаме с шпатула или лъжица. Поставяме и втория блат, останалия крем и отново заглаждаме. Така заредената торта покриваме с домакинско фолио и оставяме за 1 нощ в хладилника да стегне.
  10. На следващия ден изваждаме тортата от формичката, зафилваме с нож неравностите от крема и панираме отстрани с орехи или фъстъчен крокант.

* Тортата е сочна и много лека. Ако обичате по-сиропирани торти, може да напръскате блатовете с компот или захарен сироп преди крема.