Домашен сладолед "Страчатела" с шоколадова глазура

Продукти

  • 200 г натурален шоколад
  • 500 мл. течна сметана пълномаслена
  • 1 ванилия
  • 100 г захар
  • 100 г пудра захар
  • 500 мл. прясно мляко пълномаслено
  • 3 яйца
  • за глазурата:
  • 250 г шоколад млечен

Време: 3 ч. 30 ми
Ниво: трудно

Large domashen sladoled strachatela s shokoladova glazura

Начин на приготвяне

  1. Разбиваме много добре яйцата със 100 г пудра захар и ванилията.
  2. Прибавяме половината от прясното мляко към яйцата на тънка струйка, при непрекъснато разбиване с миксер.
  3. След това изсипваме яйчната смес в останалото прясно мляко и пак разбиваме. 
  4. Слагаме съда на слаб котлон да се вари за няколко минути, като разбъркваме непрекъснато, след това оставяме да изстине напълно.
  5. Разбиваме течната сметана със захарта на пухкав сняг и внимателно я смесваме с яйчната смес, като отново разбиваме с миксер.
  6. Прехвърляме сместа в подходящ съд за замразяване и слагаме в камерата за 3 часа. 
  7. През интервал от време на 3-4 пъти изваждаме сладоледа и го разбиваме с миксер. (По този начин се избягва образуването на кристали).
  8. При последното разбиване добавяме ситно натрошения черен шоколад.
  9. Връщаме в камерата да се замрази докрай. 
  10. Разтапяме шоколада за глазурата на водна баня.
  11. Поднасяме сладоледа силно замразен и полят с глазурата.