Черешов пай с козуначено тесто

Продукти

  • За плънката:
  • 2 кг. череши
  • 1 кг. захар
  • 1 пръчка ванилия
  • За тестото:
  • 500 г брашно
  • 3 яйца
  • 100 г масло
  • 100 г захар
  • 0,5 кубче мая , ( 2,5 грама)
  • 125 мл. прясно мляко
  • 1 с.л. ром
  • 1 г сол

Време: 75 мин.
Ниво: трудно

Large chereshov pay s kozunacheno testo

Начин на приготвяне

  1. За тестото: Пресяваме брашното в дълбок съд. Отделно разбиваме много добре яйцата със захарта. Прибавяме рома.
  2. Затопляме прясното мляко до 35-40 градуса, и към него прибавяме маята, солта и една супена лъжица захар.
  3. От вече пресятото брашно оформяме кладенче, и в него изсипваме разбитите яйца и млякото с маята.
  4. Почваме да месим до получаването на хомогенна смес.
  5. След това разтапяме маслото и започваме да го "вкарваме" в тестото с месене. 
  6. Разстиламе тестото и ги намазваме с масло. След това го захлупваме и така повтаряме, докато не свърши цялото масло.
  7. Поставяме в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.
  8. Тестото оформяме във форма за пайове и  пълним с вече готовата плънка от череши.
  9. Изрязваме ленти от тестото и ги поставяме преплетени върху плънката, поръсваме със захар.
  10. Печем в предварително загрята на 220 градуса фурна 10 минути, след това намаляваме на 180 градуса и печем още 30-40 минути. 
  11. За плънката: Обезкостяваме черешите, настъргваме ванилията от пръчката.
  12. В подходящ съд поставяме черешите заедно със захарта и ванилията. Слагаме ги на котлона. 
  13. Варим плънката 10 минути, като междувременно разбъркваме.