Агнешка шкембе чорба

Продукти

  • 1 с.л. червен пипер
  • 6 с.л. олио
  • 1 връзка магданоз
  • 6 зърна черен пипер
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 яйца
  • 4 с.л. брашно
  • 260 мл. прясно мляко
  • 600 г агнешко шкембе
  • 6 скилидки чесън
  • сол
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Попарваме агнешкото шкембе с вряща вода за няколко минути, след което веднага го остъргваме с остър нож откъм вътрешната страна. След това го изчистваме и от външната страна, като зацапаните места измиваме или остъргваме с нож, заедно с ципата. 
  2. Измиваме отново шкембето, поставяме го в тенджера и го заливаме със студена вода. (Водата не трябва да е посолена и винаги трябва да е покрила шкембето). 
  3. За сваряването на шкембето са необходими от 30 до 60 минути. 
  4. Обелваме и измиваме лука и моркова и ги добавяме към края на варенето, заедно със зърната черен пипер.След това овкусяваме със сол. 
  5. Измиваме и връзваме с конец магданоза и го "пускаме" при зеленчуците.
  6. След като се свари напълно, изваждаме шкембето, нарязваме го на парчета, а бульонът прецеждаме и към него добавяме запърженият с олиото червен пипер. Отделяме 1 ч.ч. от бульона и оставяме настрани да се охлади.
  7. В отделен съд размиваме брашното с прясното мляко, добавяме разбитите яйца и разбъркваме внимателно. Получената смес прибавяме към отделения бульон и счукания чесън, и се слагаме на огъня да кипне, като бъркаме непрекъснато. Изливаме върху нарязаното шкембе. 
  8. По желание, поднасяме с пресован чесън, накиснат в оцет и лют червен пипер.