Close search

Витамин C - "бомба" за здраве

Витамин C - "бомба" за здраве От 30-те години на миналия век, когато Витамин C за пръв път е изолиран като самостоятелно вещество. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Как да си го набавите най-вкусно 

От 30-те години на миналия век, когато Витамин C за пръв път е изолиран като самостоятелно вещество (именно от лимоните), са широко разпространени различни - верни и неверни - теории за това, къде съдържанието му е най-високо, как да си го набавим, в какви дози. 

Съвсем не е случйно, че витамин C занимава и научните среди, и обикновенните хора, толкова много - неговите свойства са доказани в различни отношения. Той е мощен имунностимулатор: засилва клетъчната и секреторната защита срещу инфекциозни агенти и мутирали клетки; Силен антиоксидант и много други. Организмът на почти всички бозайници синтезира витамин C. Хората обаче не са от тях - те разчитат изцяло на набавянето му чрез храната. 

В организма аскурбиновата киселина (витамин C), действа комплексно с другите витамини и микроелементи, а изследвания показват, че натуралната му формула се усвоява по-лесно от организма и съответно действа по-ефективно. 

Цитруси 

Най-познати у нас като богат източник на витамин C безспорно са цитрусовите плодове. Лидери сред тях са гуавата и кивито. В 100 грама гуава има около 180 мг. витамин C, а познатото у нас зелено киви съдържа около 100 мг. витамин C в 100 гр. плод (или около 70 мг. в бройка). За сравнение 100 гр. лимонов сок има около 50мг., а в един портокал-приблизително 70 гр. 

Ацерола 

Далеч по-богати на витамин C са непознати у нашите географски ширини плодове, които растат в Амазония - сливата Какаду, каму-каму и ацеролата. В 100 гр. от тях се съдържат съответно около 2300-3150 мг., 2070 мг. и 1700 мг. витамин C, т.е. над 10 пъти повече от цитрусовите плодове. 

Шипка 

Витамин C спокойно може да бъде наречен капризен-той не издържа на високи и ниски температури, поради което не се запазва в приготвените сладка, компоти, нектари, защото варенето го унищожава напълно. Също така не може да бъде намерен в замразените плодове и зеленчуци поради ниската температура. Шипката е от богатите на витамин C плодове, познати в нашите географски ширини, но при изсушаването и дългото и съхранение количеството и намалява. 

Злато в аптеката 

Нуждата на човешкия организъм от витамин C е безспорна. Въпросът е как да си го набавим, и то качествено. Често, поради липса на информираност, предприемаме стъпки, които в последствие се оказват недотам ефективни,а понякога дори и вредни. Затова е необходимо да се следи за качеството на продуктите и добавките, както и за оптималния баланс между приеманите всекидневно съставки.  

Източник: izpolzvai.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност