Close search

Учени от БАН доказаха, че шест оцветители и консерванти в храните увреждат човешкото ДНК

Учени от БАН доказаха, че шест оцветители и консерванти в храните увреждат човешкото ДНК Опасните агенти се съдържат в консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори в кафето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

От години слушаме за това как някои консерванти в храните могат да докарат множество болести на организма ни. Сега вече имаме и доказателство.

Учени от БАН доказаха, че шест оцветители и консерванти в храните увреждат човешкото ДНК и са потенциални причинители на рак, пише в. "24 часа".

Обозначаваните с буквата "Е" по етикетите на храните съставки се съдържат най-вече в консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори в кафето.

Експериментите са проведени в Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН под ръководството на доц. Георги Милошев.

Учените са стигнали до резултати за 14 Е-та. Шест от тях са най-добре проучени и заключенията вече са отразени в публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд "Научни изследвания" към МОН.

Ето кои са 6-те опасни съставки и къде се срещат най-често:

Е250 (натриев нитрит) - консервант в месни продукти;

Кофеин (като добавка) - има го в чая, кафето, млечния шоколад;

Е132 (индиго кармин) - оцветител със син цвят за пюрета, конфитюри, дъвки;

Е127 (еритрозин) - оцветител в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове;

Е143 (Фаст грийн) - оцветител в плодови сокове, десерти, конфитюри;

4-ААР (4-аминоантипирин) - ползва се във фармацията, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалитено действие.

Изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите, са установили още учените.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност