Close search

Топ 8 на ползите от черния шоколад

Топ 8 на ползите от черния шоколад Черният шоколад е особено полезен Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Много експерти препоръчват да консумацията на 30-60 грама или няколко парчета/блокчета тъмен шоколад всеки ден.

Колкото повече шоколадът се обработва, толкова по-малко е полезен той за здравето. Затова и суровите продукти от какао са станали толкова популярни напоследък. 

Все пак, много полезни за здравето съставки остават в обработения тъмен шоколад, при условие, че не са твърде много добавените нездравословни съставки, като например високото съдържание на захар.

  • Естествен антидепресант

Шоколадът съдържа серотонин, който е естествен антидепресант. Шоколад също стимулира производството на ендорфини, които създават чувство на щастие и удоволствие. Всъщност, едно проучване е установило, че топенето на парче шоколад в устата, създава чувство на удоволствие по-дълго от страстна целувка. Това може да обясни защо много хора обикновено посягат към шоколада, когато са депресирани.

  • Високо съдържание на антиоксиданти

Какаото съдържа флаваноли, вид флавоноиди, които се срещат само в какаото и шоколада. Флавоноидите са естествени съединения, които се срещат в растителните храни, които действат като антиоксиданти и неутрализират свободните радикали в тялото.

  • Високо съдържание на магнезий

Кaкaoто е по-богато на магнезий, отколкото всяко друго растение. Магнезият е важен минерал, който помага за регулирането на храносмилателната, нервната и сърдечно-съдовата системи. Тъй като много хора са с дефицит на магнезий, добавяйки богатият на магнезий тъмен шоколад към диетата си можете да подобрите здравето си като цяло.

  • Понижава кръвното налягане

Черният шоколад понижава кръвното налягане при хора с повишено кръвно налягане.

  • Намалява LDL холестерола

Яденето на тъмен/черен шоколад редовно е доказано, че намалява LDL холестеролът (лошия холестерол) с около 10%.

  • Бори се с рака

Няколко проучвания са установили, че шоколадът е един от най-добрите храни за борба с рак заедно с други храни като червено вино, боровинки, чесън, и чай. Двата начина, по които той се бори с рака е чрез инхибиране(намаляване) на клетъчното деление и намаляване на възпалението. Изследователската работа в тази насока продължава и вероятно ще се намерят още допълнителни начини, по които шоколадът се бори с рака.

  • Предотвратява образуването на кариес

Научни изследвания са установили, че теоброминът в шоколада предпазва от кариес чрез премахване на Streptococcus mutans, бактерия в устната кухина, която допринася за кариесите.

  • По-дълъг живот и по-малко заболявания

Едно проучване в Холандия, в което са изследвани 200 мъже над 20 годишна възраст е установило, че тези, които консумират големи количества шоколад, ( млечен шоколад и тъмен шоколад) живеят по-дълго и имат по-ниски общи нива на заболяване, отколкото мъжете, които консумират малко или никакво шоколад, пише още zdraviste.com.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност