Close search

Шоколадът ни пази от инсулт

Шоколадът ни пази от инсулт Шоколадът ни пази от инсулт Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Известен е фактът, че кафето намалява риска от инсулт, особено при жените. Но последната новина идва точно навреме – непосредствено преди Великденските празници, когато всички се оказваме в плен на всевъзможните шоколадови изкушения.

Поредно потвърждение за здравословното въздействие на черния шоколад – ежедневната му консумация влияе пряко върху кръвоносните съдове на мозъка и определено намалява риска от инсулт. 
Новата публикация на екипа от Глазгоу в списание „Неврология“, представя резултатите от проведените изследвания с група доброволци. Учените проследявали работата на главната мозъчна артерия, докато пациентите блажено похапвали шоколад. Установили, че сладкото вълшебство подобрява кръвообращението и влияе изключително благоприятно върху мозъчните клетки. 

Професор Матю Уолтърс, ръководител на изследването, споделя: "Открихме, че консумацията на шоколад определено заздравява кръвоносните съдове, което на практика означава, че един от компонентите му – предполагаме флавоноидите – оказва непосредствено влияние върху тях и по този начин решително намалява риска от инсулт“.

Е, не бива да забряваме, обаче, че прекомерният прием на шоколад може да има и отрицателни последици: съдържащите се захар и мазнини в него крият риск от сърдечно-съдови заболявания. Така, че просто трябва отново да сме умерени, предупреждават учените.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност