Close search

Пуканките за здраве

Пуканките за здраве Пуканките са по-здравословни от плодовете и зеленчуците. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Пуканките са по-здравословни от плодовете и зеленчуците. 

Поредното изследване доказва, че пуканките са по-здравословни от повечето плодове и зеленчуци, които хапваме. 

Отдавна се знае, че те са богати на фибри и имат сравнително ниско съдържание на мазнини. Сега обаче научихме и че се превърнаха в суперхрана, пълна с мощни антиоксиданти полифеноли, които могат да се преборят с вредните молекули, натрупващи се в тялото и увреждащи клетките. Друго тяхно качество е, че помагат за увеличаването на притока на кръв чрез отпускане на артериите, пише actualno.com. 

Знае се, че богатите на антиоксиданти храни намаляват опасността от рак, деменция и дори сърдечно заболяване. Д-р Джо Винсън, аналитик на храни, съобщи, че полифенолите са по-концентрирани в пуканките, в които има средно едва 4% вода, спрямо 90% при много плодове и зеленчуци. Най-високата концентрация на полифеноли и фибри обаче се крие в обвивката на пуканките. 

Те могат да заменят пресните плодове и зеленчуци в здравословната диета, тъй като съдържат жизненоважни витамини и хранителни вещества. Учените доказали, че количеството полифеноли в пуканките е до 300 мг на една порция, което би осигурило 13% от средния прием на антиоксидантите на ден. Плодовете ни осигуряват 255 мг дневно, а зеленчуците - 218 мг дневно.

Източник: http://bulevard.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност