Close search

Подправки и билки, които може да отгледаме у дома

Подправки и билки, които може да отгледаме у дома Подправки и билки, които може да отгледаме у дома Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Отглеждането на билки и подправки не се различава много от това на цветята. 

Най-подходящ за целта е балкон или прозорец с южно изложение. Особено важна е профилактичната и биологична растителна защита – все пак ги използваме за ядене.

Ако подберете добре мястото и се съобразявате с изискванията за отглеждане на всеки вид, ще предпазите своята градинка от болести и вредители и ще запазите вкуса и добрия вид на реколтата.

Лука и чесъна насейте там, където прекарвате повече време. Тези растения могат да се използват не само при приготвянето на ястия, но и за профилактика на простудните заболявания. 

Дивият чесън се отглежда заради листата, които се използват като зеленчук или подправка. Има по-мек вкус от лука, зеления лук или чесъна. Обикновено се използва суров и нарязан на ситно за подправяне на салати, омлети и печени картофи. 

Копър - той е едногодишно растение, което се използва като подправка на ястия и като съставна част на някои медикаменти. Още древните римляни считали, че има тайнствена, чудодейна сила. Копърът е сред подправките, които са богати на фолиева киселина (витамин В9), каротин (провитамин А) и витамини С и Е. За лечебни цели се използват зрелите плодове и цялата цъфтяща надземна част в свежо състояние. Действието му е газогонно, потискащо централната нервна система. При деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики и задръжка на газове стимулира храносмилането, подобрява апетита, премахва коликите. Служи и като отхрачващо средство при бронхити и коклюш. Копърът понижава кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове. Действа и като диуретично средство - в народната медицина се използва за лечение на камъни в бъбреците. Коренът му засилва секрецията на млечната жлеза при кърмачките.

Като подправка копърът подобрява вкуса на салатите, млечните и майонезни сосове, маринатите и сирената. Използва се при приготвянето на туршии, стерилизирани краставички, таратор. Подходящ е за подправяне на риба и зеленчукови блюда (тиквички, пресни картофи, зелен фасул, грах, зеле), на постни супи. Салатата от копър възбужда апетита и благоприятства обмяната на веществата в организма.

Мащерка (градинска) - тя е полухраст, висок около 20-40 см, с приятен мирис и стипчив вкус. Намира широко приложение в готварството както в изсушено, така и в прясно състояние. С нея се ароматизират супи от зеленчуци и варива. Комбинира се с лук, черен и червен пипер, дафинов лист, хвойна и босилек. Може да се използва за ароматизиране на говеждо месо и ястия от черен дроб, дивеч и пастети. В настойка от оцет служи за подкиселяване на салати и др. Използва се и за приготвянето на билков чай.

В по-големи дози етеричното масло и надземната част дразнят лигавицата на стомаха. Не се препоръчва употребата им при сърдечна слабост, бременност и някои заболявания на бъбреците и червата заради фенолите, които се съдържат в тях. Външно се използва за дезинфекция и като слабо болкоуспокояващо средство при възпаление на устната кухина. Отварата служи за компреси на рани и ароматизиране на бани против неврастения.

У нас по-често се използва дивата мащерка, която има широко приложение в медицината при простудни заболявания, кашлица, бронхит, ревматизъм, нередовна менструация и др. За кулинарни цели трябва да се използва в двойно количество, защото съдържанието на тимол е два пъти по-ниско.

Босилекът известен още като „царска билка“ (от гр. basilicum — царски). Представлява едногодишно тревисто растение, което цъфти от юни до септември. Като билка и подправка се използва надземната му част. Най-често се употребява в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене — преди цъфтежа. Съдържа витамин К, витамин А и манган.

В кулинарията е незаменима съставка от италианската кухня (спагети, макарони, пица), подправка за печени говежди и птичи меса. От него се приготвя прочутият италиански сос песто. Отлично се свързва с всякакви доматени сосове. Поради не особено токсичния си химичен състав е подходящ и за диетични блюда. Листата му могат да се съхраняват дълго време, натопени в олио или замразени. Пресните се използват предимно за подправяне на зеленчукови салати, а сушените – за супи, сосове, месни, птичи и рибни ястия, сирене.

В българската народна медицина се употребява като диуретично средство, при спастичен колит, за гаргара при заболяване на венците и хрема. Чай от босилек може да се употребява и от кърмачките за увеличаване на кърмата. Сок от пресните листа на босилека се използва при гнойни възпаления на средното ухо, както и при трудно заздравяващи рани. Саксия с босилек на прозореца гони комарите от дома.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност