Close search

Оригинална украса за Великден – I част

Оригинална украса за Великден – I част Оригинална украса за Великден – I част Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Великден е прекрасен християнски празник, който се чества вече от хиляди години. През това време много традиции са се променили, а са се появили и нови символи. 

Днешно време към обичаите се добавят и модните тенденции. Остава да съчетаем модерната естетика с християнските традиции и да зарадваме близките си с красиво украсен дом и празнично декорирана трапеза. 

Основните символи на празника са си все така в сила и тази година – боядисани яйца, плетени венци, цветя, гнезда и клонки. 

Букети 

Умишлено започваме именно от живите цветя – нарциси, лалета, момини сълзи, иглики, кокичета. 

Можете да направите прекрасни композиции от тях. Сложете цветята в красива ваза или пък ги сложете в симпатични тематично украсени гърненца с пръст. Можете да ползвате гъба, в която да подредите истинска великденска икебана от живи цветя. 

Можете да използвате купички за рохки яйца или яйчени черупки като ваза. Чудесна украса ще са свежите зелени стръкове, прораснали от мокър памук и надничащи от черупките. Може да ползвате различни семена или просто пшеница, но ги посейте веднага, че не остава много време! 

Не забравяйте, че пролетните цветя повяхват бързо. Не разчитайте да останат дълго време свежи – сменете цветята с нови, ако очаквате гости. 

Чудесна украса за дома ви и за великденската трапеза ще е комбинацията от шарени яйца и цветя. Подредете яйцата в голяма купа или кошница и сложете живи цветя между тях. 

Разбира се и върбовите клонки не са за пренебрегване. Пухкавите пъпки по клончетата ще внесат доза добро настроение на всяка маса. Можете да използвате клонките за букети или да ги оплетете на венци и гнезда.

Великденски кошнички 

Идеално украшение за дома ви в празничните дни разбира се ще са великденските кошнички. Сложете в тях цветя или зеленина и подредете шарени яйца и панделки. При това е добре или да се придържате към една цветова гама, или да използвате рязък контраст – например червено и зелено или синьо и жълто. За да бъде кошничката красива по-дълго, може да сложите в нея малки саксии с живи пролетни цветя. 

Ако решите да бъдете по-оригинални изпечете кошничка от тесто. Тя не само ще украси масата ви, но и ще дозасити гостите ви, когато яйцата от нея бъдат изядени. 

Можете да направите кошнички от най-различни материали. Ако плетенето не ви се отдава, направете кошничка от картон и я облепете с цветна хартия, тънък плат, мъниста и панделки. 

За да не скучае детето ви, докато се готвите за празника, предложете му да направи великденска кошничка от хартия или цветен картон.

Източник и снимки: woman.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност