Close search

Най-големите хранителни капани

Най-големите хранителни капани Темата за хранителните капани е толкова обширна, че може да запълни цяла книга, но ще се опитам да я обобщя в няколко параграфа. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Темата за хранителните капани е толкова обширна, че може да запълни цяла книга, но ще се опитам да я обобщя в няколко параграфа. 

За разлика от другите живи организми, ние хората не възприемаме храната еднозначно като средство, с което да задоволим физиологичните нужди на организма си, а я натоварваме с много повече очаквания: да ни доставя удоволствие, да ни прави компания, да ни служи за извинение и вдъхновение. 

Една от причините за това емоционално отношение е връзката с майката, която хранейки новоредното бебе, го дарява с нежност, ласка и топлина. Тялото запомня тези приятни усещания, защото нашето тяло има памет. Тя е несъзнавана, но имено затова е много по-мощна от съзнаваната и често пъти ни контролира, без дори да разбираме. Затова често, когато възрастният човек търси храна, той всъщност търси обич, ласка, нежност, прегръдка. 

Емоционалната връзка с храната отключва няколко сериозни хранителни капана, които могат да създадат риск за здравето и живота: 

Капанът на безразборното хранене
Този капан е отворен за онези, които се опитват да запълнят някаква емоционална или житейка липса с храна. Хранят се не когато изпитват истински глад, а когато са самотни, объркани, изнервени. Обикновено посягат към мазни, солени или много сладки и калорийни храни. Захарта е пристрастяваща, а отключването на гликемичния дисбаланс в организма прави излизането от порочния кръг на сладкото изключително труден. Опасното при този капан, е че действителният проблем не се решава, а безразборно погълнатата храна го прави още по-голям като добавя нанормено тегло и различни заболявания! 

Капанът на бързото хранене
Живеем в бързо време. Винаги бързаме, винаги закъсняваме. Нямаме време сами да подберем и приготвим храната си. Поверяваме тази сериозна отговорност на случайни ресторанти и заведения за бързо хранене. Храним се бързо с набързо-приготвена храна (fast food). Но тази храна е лишена от хранителни вещества и въпреки че тялото поема не малко количество калории, те са празни! Тялото пълнее и едновременно с това гладува. Тази парадоксална ситуация може да отключи редица неприятни заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми и рак.  

Капанът на диетичното хранене
Диетите са модерни и много хора, особено жени, се подлагат на поредица от диети, за да постигнат мечтаното тегло или идеалните пропорции. Диетите обаче не работят не само защото отключват йо-йо ефекта, а и защото преследват погрешна цел. Всички диети имат външен фокус. Те обещават красота чрез форма, но истинската красота има нужда от съдържание.

Външната форма е естествено проявление на начина, по който се чувстваме отвътре. За да харесаме формата, трябва да харесаме, онова, което я изпълва. Фокусът трябва да се обърне навътре. 

Капанът на здравословното хранене
Много хора напоследък твърдят, че се хранят здравословно, но малцина разбират истинския смисъл на това хранене. Често пъти, увлечени от някаква хранителна мода, хората са способни да стигнат до крайности, да превърнат „здравословното” хранене в самоцел, да изключат от менюто си важни за организма хранителни вещества, и в крайна сметка да се озоват в обратната на безразборното хранене крайност – тази на прекаленото здравословно хранене. За жалост тази крайност е също толкова нездравословна и дори се счита за пихично разтройство – т.нар. „орторексия”. 

Капанът на не-храненето
Крайната форма на отказ от храната, която се изразява в хранителни разстройства като булимия и анорексия, е всъщност отказ от живота. Храната е връзката с живота и казвайки НЕ на храната, човек казва НЕ на живота. Последиците от не-храненето могат да бъдат фатални, ако навреме не бъде проведено адекватно лечение и терапия. 

За да се предпазим от хранителните капани, е нужно да бъдем по-малко емоционални по отношение на храната. Добре е да знаем, че не съществува универсално здравословно меню, еднакво подходящо за всички. Всеки от нас е уникален и организмът му има уникални нужди. Личното отношение към храната също не е без значение. Ако човек се храни против вътрешните си убеждения, тялото му ще възприеме храната като отрова.  

Какъвто и да изборът ви на храна обаче, стремете се да се храните предимно с натурално отглеждани продукти без химикали, хормони и антибиотици; избягвайте преработената, консервирана, полу-готова храна; не купувайте продукти, на чийто етикет имате повече от една непозната дума; хранете се балансирано и разнообразно; избягвайте белите „вредители” – захар, брашно, ориз, мляко; приготвяйте по-често храната си сами и го правете с любов. 

И все пак да не забравяме, че сме човешки същества и храната за нас носи както полезни хранителни вещества, така и удоволствие! 

Източник: http://zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност