Close search

Медът - лекарство и храна, която се усвоява 100 процента от организма

Медът - лекарство и храна, която се усвоява 100 процента от организма Голямото значение на меда като храна за нормалното развитие на организма е установено както по емпиричен, така и по научно-експериментален път. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

В литературата няма данни медът да предизвиква алергия. 

Проведените изследвания в Института по микробиология на БАН са показали, че медът притежава антиалергични качества и може да се използва като неспецифично и специфично лечебно средство. 

Голямото значение на меда като храна за нормалното развитие на организма е установено както по емпиричен, така и по научно-експериментален път. За децата медът представлява готова храна, която 100 процента се усвоява от организма и се включва в жизнените функции. 

Лечебното действие на меда може да се обобщи в следните по-важни направления: 

- повишава имунобиологичните защитни сили на организма; 

- действа антибактериално, антипротозойно и антимикотично (противогъбично); 

- противовъзпалително; 

- антиалергично; 

- кръвообразуващо; 

 - отхрачващо; 

- регенеративно (възстановяващо повредените клетки и тъкани); 

- стимулира дейността на сърцето; 

- болкоуспокояващо; 

- невротично; 

- тонизиращо (естествен допинг); 

- слабително; 

- детоксично (противоотровно); 

- противотуморно и противораково. 

Колко мед да ядем дневно? 

Според специалистите всеки млад човек може да консумира мед, като това количество не трябва да надвишава120-150 гр. дневно за възрастни, разпределени на три и повече приема. 

Най-полезната дневна доза е в зависимост от възрастта на хората и от теглото им и се движи от 1 до 2 г на килограм тегло, разделена на три и повече приема. Това е общоприетата дневна норма. 

По-правилно е тя да се определя в зависимост от състоянието на човешкия организъм: 

За лечебни цели при повишена киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтвори в топла вода с температура не по-висока от 40-42 градуса, за да не се разрушат ценните органични вещества, съдържащи се в него. 

При понижена и нулева киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтваря във вода със стайна температура. 

Можете да приемате мед и до 120-150 гр. на ден, но в такъв случай ще трябва да се откажете напълно от захарта и съдържащите захари продукти - бял хляб, макарони, картофи. 

Медът се приема 4 пъти дневно. Три пъти преди основните хранения - закуска, обяд и вечеря, и четвърти път - половин час преди лягане. 

Как да се лекуваме с мед? 

Медът е един от най-ценните продукти. За разлика от синтетичните лекарства, смесването му с други лечебни продукти има синергично (ускоряващо лечебното) действие, вследствие на което действието му става неколкократно по-ефективно. 

Ето някои рецепти: 

При слаби нерви: Приемане на чист пчелен мед по схема: 30 минути преди закуска - 30 гр. мед, 20 минути преди обяд - 40 гр. мед, и 2 часа след вечеря - 30 гр. мед. Посоченото количество се приема разтворено в чаена чаша топла вода. Лечението продължава 40-50 дни, след което състоянието се подобрява значително. 

При колит: Разбъркват се 100 гр. ленено брашно, по 100 гр. мед и зехтин. Взема се сутрин и вечер по 1 ч.л. от сместа половин час преди ядене. 

За изгорено: Изгореното се намазва с чист мед. Намазването трябва да се повтаря на всеки два часа и няма да се появят мехурчета. 

Изтощение: Счукват се 300 гр. орехови ядки. Смилат се на машинка за месо 300 гр. сушени кайсии и стафиди, 2 лимона с корите. Всичко се смесва добре с 300 гр. мед. Приема се по 1-2 ч.л. дневно. Съхранява се в хладилник. 

Против безсъние: Изяждат се по 2-3 лъжички чист мед преди лягане. 

Източник: www.framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност