Close search

Любопитни факти за чая, които може би не знаете

Любопитни факти за чая, които може би не знаете Неизвестни приложения и свойства на чая Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Чаят е една от най-популярните напитки в света. В някои държави е ежедневен ритуал, а в други показва статус и се възприема като лукс. Макар че никой не е напълно сигурен за произхода на чая, широко е разпространено становището, че първоначално се е появил като здравословен тоник в древен Китай и след това се е разпространил из целия свят.

Има много неща около лековитата течност, които не са известни и ние ви представяме част от тях.

Предсказване на бъдещето с чай?

Чаят може и да популярна напитка, но се оказва, че има и други приложения. Едно от най-странните е гадаенето, чиито следи ни отвеждат чак до средновековен Китай. 

Предсказване на бъдещето с чай е вид гадаене, което се нарича тасеография.

Врачуването с чай е било много популярно, докато не са започнали гоненията за вещерство. Тогава този метод започва да се възприема като крайно подозрителен.

Може ли чаят да бъде вреден?

Изследване в Бразилия върху различни видове чайове откри, че в зеления и черния има големи количества на алуминий и флуорид. Според проучването нивата на алуминий не са опасни за здравето ни, докато тези на флуорида са наистина високи. 

Това най-често води до проблеми със зъбите, особено при децата. Разбира се, за да се случи това, трябва да се пият прекомерни дози от напитката, затова с консумацията й трябва да внимават децата във Великоритания.

Пресованият чай често е с ниско качество. Някои проучвания направиха предположение, че нивата на алуминий в него могат да доведат до Алцхаймер. От изключителна важност е скоро да се намерят начини за свеждане до минимум на тези химични съединения.

Чаят като храна.

Повечето хора приемат чая само като напитка, както е наистина почти навсякъде по света. В Бирма обаче отдавна имат различно приложение на чая – те го мариноват, като след този процес, той вече се нарича „лепет“. 

Бирманците дори си имат поговорка, която гласи, че „от всички плодове, мангото е най-хубаво, от всички меса, свинското е най-хубаво, от всички листа, маринованият чай е най-хубав". 

Той е възприет като деликатес в Бирма и е задължителна част от менюто на изсикани събития.

Бирманците обикновено го сервират на табла, като около него нареждат различни гарнитури. Най-често това са скариди, чесън, сусам, фъстъци и сушен грах

Докато бирманците са единствените, които консумира чая като храна, той все още им е и една от основните напитки.

Кой е истинският чай?

През повечето време, когато хората казват, че пият чай, те всъщност пият нещо, наречено запарка. За бъде истински чай, той трябва наистина да съдържа листа от растението Camellia sinensis, още познато като чаеното дърво.

Повечето от смесите, които се продават в магазините, са комбинация от билки, предназначени за различни цели. Те не съдържат чаени листа изобщо.

В наши дни хората вече са осъзнали, че билките имат много лечебни свойства и най-важното е да ги включваме по-често в менюто си. Лайката помага при безсъние, а джинджифилът успокоява стомашните нарушения. Ето защо въпреки липсата на чаени листа в пакетчетата, които ни се предлагат в магазините, имаме причина да ги пием. Освен това те са натурални и не съдържат кофеин.

Масала чай?

В САЩ има чай, който е взет от индийската култура – „масала" на индийски означава смес от подправки. Такъв чай се прави навсякъде в Индия, но ние го наричаме Хималайски, защото оргиналната рецепта е от Хималаите.

Съставките на това питие са черен чай с кимион, карамон, джинджифил, черен пипер, ванилия, карамфил и анасон. Обикновено се сервира с мляко, подслажда се с мед и може да се пие и топло, и студено.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност