Close search

Кой влага най-много въображение в сладоледа?

Кой влага най-много въображение в сладоледа? Кой влага най-много въображение в сладоледа? Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Сладолед. Признай си – без него на екскурзия не може да се мине. А ако търсиш нещо по-оригинално от предвидимата топка ванилов сладолед, има достатъчно места, които няма да те разочароват, разказват колегите от termo.bg.

От Лондон до Сидни и от Лос Анджелис до Токио, светът е пълен с новатори, които изпълват купичките и фунийките с необичайни вкусове. Хайде, поглези се!

Лондон

Градът прелива от кулинарна креативност и тя не е запазена само за тежкарските ресторанти. На една павирана уличка в квартала Камдън, Северен Лондон ще откриеш първия сладоледен бар с течен азот в Европа - Chin Chin Labs.

Отвътре причудливото магазинче наистина прилича на лаборатория. Майсторите, облечени в бели престилки и с предпазни очила, изливат течен азот в смесител, където се бие овкусената сметана. Сред облаците бял газ моментално се оформя кремообразен сладолед. Постоянно променящите се вкусове не остават по-назад от иновативните технологии и варират от опушен с дим от пура солен карамел до ягодов сладолед с инфузия на сено.

Калифорния

Крайбрежието на щата е осеяно с разнообразни и закачливи сладоледаджийници. Това едва ли е изненадващо, като се има предвид, че лятото в Калифорния продължава наистина дълго.

В Sprinkles Ice Cream в Бевърли Хилс сладоледът с вкус на зърнени храни или бонбони нежно полягва в рубинено-червени и кадифени на допир вафлени фунийки или се превръща в сандвич между прясно изпечени къпкейкови пластове. В друг любим магазин в Лос Анджелис – MILK къпкейковете в сандвича са заменени от макарони (сладкиша, не пастата). Типично за Щатите, нежният френски десерт тук е придобил огромни размери, а сладоледът (с вкусове като тайландски студен чай) замества традиционния лек целувчен пълнеж.

Когато стане дума за прекрачване на границите на вкусовете обаче, малко калифорнийски заведения могат да се мерят с Humphry Slocombe, предлагащо неща като сладолед с цвекло, фоа гра и сирене. Любим на местните е сладоледът с прошуто, осеян с осолено свинско, накиснато в семена от копър и черен пипер.

Пуерто Рико

В Карибите не можеш да се отървеш от лепкава жега и жулещо слънце, което ги прави идеални за рекордна консумация на сладолед. В Ларес, малко планинско градче в западната част на Пуерто Рико, семейният магазин Heladería Lares примамва с над 50 вкуса на ден.

Въпреки че прочутият магазин е вече на 55 години, подходът му е съвсем новаторски. Рецептите намигат към традиционната местна кухня и включват сладолед с вкус на сладък картоф и канела, ориз и боб, оризов пудинг, царевица и дори риба треска. Обстановката е непретенциозна, но пътуването до Heladeria Lares си заслужава.

Токио

Може би няма друг град, който с такава лекота да обръща традиционните идеи с главата надолу. Как ти звучи сладолед с вкус на мастило от сепия, въглища, уасаби, кактус или змиорка? В Ice Cream City в Namja Town, закрит увеселителен парк в шопинг комплекса Sunshine City в Икебукуро, район Тошима, има истински музей на странния сладолед, да не говорим за безбройните будки с машини за сладолед и за помещенията, чиито стени са покрити открай-докрай с фризери, побрали всички всички възможни сладоледени вкусове и текстури, които можеш да си представиш. Включително вкус на сурово конско месо, да ти е сладко...

Не пропускай и Nana’s Green Tea в токийската кула Sky Tree. Популярното кафене гледа с модерно око на традиционните японски вкусове и сервира сладолед със зелен чай на прах и топинг от паста от червен боб, лате с прах от зелен чай и парфе с... позна – зелен чай!

Сидни

Сладкарниците, независимите магазинчета и количките за сладолед от Бондай Бийч до хипстърските заведения в Съри Хилс се славят с иновативния си подход към студената сладост.

Сладоледите в Gelato Messina са домашно приготвени и изцяло с натурални съставки. Специалитетът е замразен „чийзбургер“, който е направен от сладолед с шоколадови парченца, такъв с бял шоколад, желе от кайсии, компресирана краставица, резен бял шоколад и малинов сос.

Сидни си има и нещо като местен еквивалент на Уили Уонка – сладкарят Адриано Зумбо. Сред творенията му са сладолед с ананас и джинджифил и сладоледени сандвичи, облечени в „гърмящи“ бонбони.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност