Close search

Как да направим сапун в собствената си кухня

Как да направим сапун в собствената си кухня Нещата, от които имате нужда са: масла, NaOH, дестилирана вода и обикновена кухненска везна! Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Два варианта


Първият е "студеният" метод, състоящ се в направата на сапунена маса, която след това се изсипва във форма и се оставя да узрее. Узряването трябва да започне с напълване на формата със сапун и след 24 часа (времето, когато масата ще премине през гелната фаза) отстранявате концентрираното вещество. Нарязвате на парчета и ги оставяте за 2-4 дни. След това време трябва да ги преместите на сухо и проветриво място и да ги изчакате 4-6 седмици.


Вторият метод е "топъл". При него вместо дългото узряване, го нагряваме върху котлон. Този начин на производство е по-добрият вариант за нетърпеливите. Ето как да го направите в уюта на своята кухня:


Нещата, от които имате нужда са: масла, NaOH, дестилирана вода и обикновена кухненска везна! Готвенето на вкусни гозби може да почака за малко, защото ще ви трябват и някои съдове като тенджера, стъклена купа, буркан, лъжица, форми (дървени или силиконови). Много важно е да се оборудвате и с необходимата защита: ръкавици, очила, престилка. За приятен аромат на вашите сапуни може да използвате всевъзможни добавки като сушена лавандула, семена от касис и есенциални масла.


РецептаМожете да използвате готови рецепти, които лесно ще откриете в интернет пространството или да създадете своя собствена. Ето един от многобройните варианти, които може да пробвате. 

Спазвайте основните правила за безопасност! Натрият е много разяждащ, така че трябва да имате защитни ръкавици, очила и престилка! Когато правите сапун в кухнята, трябва да пазите всички хранителни продукти извън обсега. Отворете прозореца, защото изпаренията на NaOH също могат да бъдат опасни. За всеки случай препоръчваме да има някъде в района бутилка оцет, която може да неутрализира NaOH.


Стъпка 1. Претеглете добре маслата, дестилираната вода (в буркана) и NaOH.


Стъпка 2. Ако имате твърди масла като палмово или кокосово масло, внимателно ги загрейте в съд, докато се разтворят.


Стъпка 3. Смесете всички масла в стъклената купа.


Стъпка 4. Поставете буркана с дестилирана вода в стъклена купа със студена вода. В дестилираната вода бавно изсипете измереното количество NaOH. Винаги пускайте натриевият хлорид във водата, а не обратно! Правете го бавно и го бъркайте непрекъснато. Това е от съществено значение, тъй като разтворът бързо се затопля и не бива да започне да кипи. Не дръжте главата си над буркана, тъй като се отделят опасни изпарения!


Стъпка 5. Докато правите стъпка 4, маслата вече са се охладили. Това е моментът да ги смесите заедно, като постоянно бъркате с лъжицата. Когато излеете цялото съдържание, настройте блендера на най-ниската скорост и разбъркайте, докато сместа започне да прилича на картофено пюре;)


Стъпка 6. Сега можете да добавите оцветители или ароматизирани масла. Ако решите да го правите, ще трябва отново да използвате пасатора за няколко минути (за да може добавката да се смеси добре).


Стъпка 7. Това е краят, ако сте избрали студения метод. Но ние правим топлия. Затова сложете купата със смесеното масло, натриевият хидроксид и добавките в съд с вода и го варете около 1,5 часа.


Стъпка 8. Когато по повърхността на цялата смес се появят малки мехурчета, можете да изключите котлона. 


Стъпка 9. Време е да пресипете течността във формите. Ако нямате калъпи, можете да импровизирате със съдове от кухненския шкаф. 


Стъпка 10. Сега поставете формичките с течната маса за около 15 минути в хладилника.


Стъпка 11. Насладете се на ръчно изработения си натурален сапун!


Можете да проверите pH на сапуна с помощта на овлажнена лакмусова хартия, като я наложите отгоре. Резултатът трябва да бъде от 7 до 9,5.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност