Close search

"Гуча парти" в полите на Витоша

"Гуча парти" в полите на Витоша Далибор Маринкович изпече най-голямата плескавица правена в България Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Майстор-готвачът Далибор Маринкович – Даци подобри собствения си рекорд за най-голяма плескавица на третото поред "Гуча парти" в България.

Това се случи в столичния ресторант "Котилото“, в който Даци е главен готвач. Плескавицата е с тегло 35 кг, което е с 5 кг повече от предходната през 2011 г. 

Специално за Kulinaria.bg майсторът на скарата разкри част от тайните на традиционната сръбска кухня, както и защо е избрал точно тази професия.

1. От колко време се занимаваш професионално с готвене?

Горе-долу от 10-12 години.

2. Какво те "запали" по тази професия?

От малък мечтаех да стана готвач.
Дядо ми беше готвач и винаги съм го гледал с интерес когато сложи голямата бяла шапка. Всички много го уважаваха, исках и аз да съм така един ден - с бялата униформа и да ме обичат и уважават хората. Веднага след основното училище записах да уча тази професия и продължих семейната традиция.

3. Любов или страст е кулинарията за теб?

Определено и двете. Човек трябва да си е табиетлия. Да си обича занаята.Не трябва да се работи на сила и по задължение, а с желание, с любов. Това е и тайната на успеха. 

4. Кое е първото ястие, за което си получил похвала?

Ущипци от телешко месо. Тях и сега хората много ги харесват.

5. Ти си от Сърбия, а от колко години живееш в България?

В България съм от 9 години, но с кулинария се занимавах и преди да дойда тук.

6. Какво обичаш да готвиш вкъщи, когато имаш време?

Наистина е много рядко, защото нямам почти никакво свободно време. Но ако трябва да си приготвя нещо обикновено, е месо на скара или на плоча. Месар съм си! И все пак от време на време обичам да изненадвам семейството си с любимата ми шоколадова торта. Не съм много по десертите, но тази торта ми се получава много вкусна, но за нея вече няма да ви издам рецептата.

7. А кой е твоят любим десерт (освен Шоколадова торта)?

Много обичам "Крем брюле".

8. Готвил ли си за известни хора?

Да, както за български звезди, така и за сръбски. Много обичам да готвя за такива хора, защото не предявяват много претенции, доверяват ми се. Лесно е да готвиш за тях – културни са, възпитани. Едни от най-доволните ми клиенти са Цеца Величкович, Мирослав Илич и Шабан Шаулич. Цеца например много хареса "Мешаната скара" и особено "Телешките кебапчета" и "Бялата вешалица".

9. Кое предпочиташ - сръбска скара или български кебапчета?

Няма да те лъжа, традиционалист съм си и не мога да кажа друго освен сръбска скара.

10. Пътувал си много, има ли друга национална кухня, която е успяла да те впечатли, освен сръбската?

Испанската кухня ми харесва - обичам "Паеля". Но като цяло ние балканците сме си традиционалисти – обичаме си нашенското, не си падаме много по експериментите. Днес специално за вас ще издам рецептата за „Лесковачка мучкалица“. Това е ястие, което се готви на бавен огън върху скара на дървени въглища в огромна тава, подобна на тази, в която иберийците приготвят прочутата си паеля.

"Гурманска плескавица"

Продукти:

  • 500 г смляно телешко месо (от предната част на телето, например врат или плешка)
  • 50 г кашкавал
  • 50 г бекон
  • 3-4 скилидки чесънчерен и червен пипер
  • сол на вкус
  • универсална подправка на вкуслеко лют пипер на вкус

Начин на приготвяне:Кашкавалът и беконът нарязваме на кубчета, а чесънът смачкваме в преса. Омесваме добре каймата с кашкавала и бекона. Овкусяваме и продължаваме да месим. Оформяме плескавиците (по форма наподобяват кюфтетата, но са по-сплеснати). Печем на скара на дървени въглища.

"Лесковачка мучкалица"

Продукти:

  • 500 г месо за скара (свинско, телешко, наденица)
  • 2-3 големи глави стар лук
  • 3-4 зелени чушки
  • 2 големи домата
  • сол на вкус
  • универсална подправка
  • 3-4 с.л. лютеница
  • олио

Начин на приготвяне: 

Месата се изпичат на скарата, оставят се леко да изстинат и се нарязват на кубчета. Доматите се настъргват на едро ренде или се нарязват на дребни кубчета, като преди това е отстранена ципата им. Лукът се нарязва на полумесеци, а чушката на кръгчета. В голям не много дълбок съд се загрява достатъчно количество олио. В него се запържват лукът и чушките. След като намалят обема си наполовина, се добавят и доматите. След няколко минути се добавя и месото към ястието. Овкусяваме със сол, червен пипер, черен пипер и универсална подправка, като не спираме да бъркаме. Добавяме и лютеницата и готвим още около 15 минути.

"Урнебес"

Продукти: 

  • 200 г сирене
  • червен пипер леко лют
  • 2 с.л. айвар или лютеница
  • 2-3 скилидки чесън
  • олио

Начин на приготвяне: 

Намачкваме сиренето, овкусяваме с червения пипер, чесъна и айвара. Добавяме олио, колкото да стане леко маслено. Количеството на олиото зависи от маслеността на сиренето. Разбъркваме добре и сервираме.

Автор и снимки: Нина Тодорова, Kulinaria.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност