Close search

Джинджифил и ракия при нервен стомах

Джинджифил и ракия при нервен стомах Джинджифил и ракия помагат при нервен стомах Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Както винаги, тайните истории за старите търговските пътища към и от Далечния Изток ни очароват, но в наши дни транспортният проблем отдавна е решен. И днес без проблем може да си намерим в търговската мрежа екзотичната подправка джинджифил (Zingiber officinale), наричат още исиот. 

Не само във времето преди Коледа се прибягва до джинджифила, но пък през зимните месеци е незаменим. Който се сети и прибегне до лютивата и остра подправка, която се добива от коренищата на джинджифиловото растение, си помога по този начин и на здравето, посочва австрийският билкар-свещеник Бенедикт на своя блог blog.kräuterpfarrer.at. 

Знаем, че класическите болести на цивилизацията са свързани с това все повече хората да страдат от нервен стомах и да имат склонност към газове. 

Джинджифилът има най-различни начини на приложение, без значение дали е включен като съставка на супи и сосове, като гарнитура за пилешко или за джинджифилови курабийки, припомня още австрийският билкар. 

Хората, които имат проблеми с оросяването, както и на тези, които са зиморничави могат да стоплят бързо тялото си, но и сърцето си с чудната подправка. 

Рецепта 1: Джинджифил вместо ракия

3 пъти дневно се взема на връхчето на ножа стрит на прах джинджифил. Смесва се с 1 чаена лъжичка мед и 1 ч. ч сок от касис. Рецептата е подходяща при проблеми с храносмилането, елиминира газовете. 

Рецепта 2: Тинктура за нервен стомах

Вземат се 50 гр. наситнени коренчета от джиндифил, които се киснат в продължение на 14 дни в плодова ракия. След това се изваждат коренчетата, като запазваме и концентрата.
Корените се заливат с 250 мл. със завряла, но вече поохладена вода. Сместта се филтрира. Така полученият извлек се смесва с алкохола пак и се оставят още 14 дни да престоят. Чак тогава лечебната смес се използва. От нея се пият по 20 капки във вода( около 1 пръст) за подсилване на стомаха. 

Рецепта 3: При простуда

Продуктите, които ви трябват са вода 1. -1,5 л. вода, джинджифил, прясно настърган - 1/2 -1 ч.л., мед - 1 - 2 ч.л. и 1/2 лимон. Водата завира, слага се джинджифила и се запарва 15-20 мин. Чака се да поизстине( не трябва да е вряло) и се добавят меда и лимона. След изпиване на лечебната напитка не излизайте, защото ще сте леко или повече изпотени.

Източник: zdravnitza.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност